Houten poorten zijn vriendelijk en neutraal

De meeste poorten bij woonhuizen zijn van hout. Dit materiaal heeft een vriendelijke uitstraling en is heel neutraal wat bij heel veel huizen past. Ook is het een natuurlijk materiaal, waardoor het beter in de omgeving opgaat. Met hout kunt u alle kanten op, want het kan ook een kleurtje krijgen met buitenbeits. Een metalen hek ziet er al snel agressief uit. Ook hekken in weilanden zijn vaak van hout gemaakt. Het hout past bij de meer landelijke huizen.

Soorten hout voor poorten

Wie houten poorten wil, kan kiezen uit veel verschillende soorten. Houten poorten worden gemaakt van eiken, lariks, hardhout, kastanje, ceder en witte Amerikaanse eik. Ook is tropisch hardhout erg geschikt zoals padouk, iroko en sapupira.

Steeds meer mensen houden rekening met het milieu en willen alleen duurzaam hout gebruiken met het FSC keurmerk. Dat keurmerk geeft u de zekerheid dat er voor dit hout geen regenwoud is geplunderd en dat er nieuwe bomen zijn gepland op de plek waar deze vandaan komt. Hout met dit keurmerk is duurzaam gekapt, dat geeft de zekerheid dat u niet meewerkt aan de ontbossing in de wereld.

Sierpoorten

Hout is heel geschikt voor bewerking. Een sierpoort van hout is dan ook geen probleem en niet duur. U kunt de poorten naar uw smaak laten maken, passend bij uw woonhuis, hekwerk, bedrijf of juist totaal anders. Het hout kan worden bewerkt met diverse materialen voor een heel verschillend uiterlijk of uitstraling. Zo kan de poort prima passen bij uw huis of bedrijf, maar het kan ook een echt blikvanger worden.

Onderhoud voor houten poorten

Houten poorten krijgen te maken met allerlei weersomstandigheden. Dan wilt u wel dat de poort lang meegaat. Zoek daarom uit wat de duurzaamheidsklasse is van het hout dat uw voorkeur heeft. Het hout kan ook aangetast worden door schimmels die via palen die diep in de grond gestoken zijn, het hout aantasten. Hout vergrijst op den duur, dat kan geen kwaad voor de poort zelf, maar het kan zijn dat u dit niet mooi vindt. Dan is het beter om een laagje olie met de originele houtkleur op het hout aan te brengen. Ga niet te werk met een hogedrukreiniger, want dit kan het hout beschadigen. Het hout laten vergrijzen is de simpelste en meest goedkope oplossing. De vergrijzing verzwakt het hout niet en doet niets af aan de andere eigenschappen.

Voor iedere doorgang, is er een houten poort mogelijk. Geen enkele afmeting is een probleem. Houten poorten kunnen ook elektrisch zijn of eenvoudige toegangspoorten voor personen. Voor het plaatsen van een houten poort is er geen goed of slecht moment, dat kan het hele jaar door.