Sierpoorten, niet slechts voor de sier

Een sierpoort is de beste manier om uw tuin een elegante en stijlvolle uitstraling te geven. Daarnaast zijn sierpoorten van metaal gemaakt, wat ze weerbaar en duurzaam maakt. Ook maken sierpoorten uw terrein veiliger. Voor extra veiligheid kunt u uw poort zelfs voorzien van bewaking en extra beveiligingsapparatuur. Vooral wanneer u een groot terrein met een lange oprijlaan heeft, is dit een goede optie. Sierpoorten zijn precies naar uw eigen smaak te ontwerpen. Het is echter wel handig dat u op de hoogte bent van de verschillende soorten sierpoorten en de gemiddelde prijzen. Dit maakt het vinden van de ideale poort een stuk eenvoudiger.

Welke functie heeft uw sierpoort?

De belangrijkste eerste keuze om te maken, is het soort poort dat u wilt hebben. Sommige poorten zijn groot en draaien open en andere zijn slechts voor voetgangers geschikt. Kijk dus naar de ruimte die u hebt en wat u aan mogelijkheden wilt. We onderscheiden drie verschillende soorten sierpoorten met elk hun eigen kenmerken.

De looppoort, draaipoort en schuifpoort

Dit is het kleinste en eenvoudigste exemplaar onder de sierpoorten. Een looppoort is een kleine poort van ongeveer een meter breed, die slechts geschikt is om voetgangers toegang te verlenen. De looppoort is dus uitstekend geschikt voor uw voor- of achtertuin of als toegangspoort voor een terrein waar geen voertuigen hoeven komen. Een looppoort kost u tussen de 150 en 300 euro. De prijs is afhankelijk van het ontwerp. Voor montage komt er nog 70 tot 135 euro bij.

Deze sierpoorten kunnen opendraaien. Een draaipoort heet één of twee opendraaiende deuren en is uitstekend geschikt om toegang te bieden aan grotere terreinen. Een draaipoort wordt ook wel een inrijpoort genoemd, omdat het de ideale poort is om toegang te verlenen aan auto’s en andere voertuigen. Een draaipoort zal ongeveer twee tot vijf meter breed zijn en biedt een klassieke uitstraling aan uw terrein. Omdat draaipoorten meestal gebruikt worden om grotere terreinen af te sluiten, is het aan te raden om de poort uit te rusten met een automatisch openingssysteem. Ook kiezen veel mensen voor een intercom. Deze sierpoorten kosten u zo’n 500 tot 1.500 euro. Voor montage betaalt u nog eens 150 tot 200 euro.

Tot slot is er de schuifpoort. Deze sierpoorten hebben één of twee deuren die naar de zijkant openschuiven. Deze poorten nemen daarom minder ruimte in beslag dan draaipoorten. Ook bij deze sierpoorten is het weer verstandig om een automatisch openingssysteem te laten installeren. De schuifdeuren kunnen erg zwaar zijn en zeker wanneer de poort regelmatig geopend wordt, kan dit een erg arbeidsintensieve klus worden. Voor een schuifpoort bent u het meeste kwijt, namelijk zo’n 1.500 tot 2.000 euro. Ook montage is het duurst, namelijk 900 tot 1.250 euro.

Maak een vergelijking

Voor precieze prijzen kunt u het beste verschillende specialisten met elkaar vergelijken. Sierpoorten zijn erg persoonlijke poorten die u helemaal naar eigen wens kunt ontwerpen. Het is dan belangrijk dat u een goede specialist vindt die uw wensen begrijpt en kan uitvoeren. Neem de tijd om deze specialist te vinden en vraag altijd enkele offertes aan.