De juiste tuinpoort: prijzen en kenmerken

Uw hekwerk is niet af zonder dat u een bijpassende tuinpoort heeft laten plaatsen. Een goede tuinpoort zorgt ervoor dat uw tuin veilig afgesloten is en vormt een mooi geheel met de rest van uw hekwerk. Er zijn veel verschillende materialen waarin tuinpoorten gemaakt kunnen worden. Ook is er veel te kiezen op het gebied van modellen. Elke soort tuinpoort heeft zijn eigen kenmerken en prijs. Zoek van tevoren dus goed uit wat u wilt en hoeveel u kwijt wilt zijn aan uw poort.

Houten tuinpoorten

Een houten tuinpoort zorgt voor een warme en rustieke uitstraling. Daarnaast kunt u uw houten tuinpoort in elke gewenste kleur verven. U kunt kiezen uit twee verschillende soorten hout, namelijk hardhout en geïmpregneerd hout:

  • Hardhout: een tuinpoort van hardhout is buitengewoon stevig en duurzaam. Hardhout bevat van naturen veel olie, waardoor u niet bang hoeft te zijn voor houtrot. Hardhout gaat meer dan 25 jaar mee, maar is wel een stuk duurder dan geïmpregneerd hout. Ook kan hardhout vergrijzen, maar dit is makkelijk te voorkomen door het hout te verven of met olie te behandelen.
  • Geïmpregneerd hout: dit hout is behandeld met een zoutoplossing, waardoor het bestendig raakt tegen schimmel en houtrot. In tegenstelling tot hardhout verkleurt geïmpregneerd hout niet. Natuurlijk kunt u het desgewenst in een kleur verven.

Geïmpregneerd hout is goedkoper dan hardhout, maar gaat ook minder lang mee. De prijzen van houten tuinpoorten zijn afhankelijk van de duurzaamheidsklasse van het hout. Duurzaamheidsklasse 1 gaat meer dan 25 jaar mee en betreft hardhout zoals padoek. Houtsoorten zoals essen of linden gaan nog geen 5 jaar mee, wat ze tot duurzaamheidsklasse 5 maakt. Voor specifieke prijzen dient u altijd een vrijblijvende offerte aan te vragen, maar een houten tuindeur zal u ongeveer 20 tot 100 euro kosten. Wilt u een draaipoort of schuifdeur, dan loopt de prijs al snel op naar 250 tot 4.500 euro.

Metalen tuinpoorten

Metalen tuinpoorten hebben vaak een elegant design en zijn een stuk weerbaarder dan houten tuinpoorten. Een metalen tuinpoort gaat tot drie keer langer mee dan een houten tuinpoort. Metalen tuinpoorten komen in twee soorten materiaal:

  • IJzer: dit materiaal wordt meestal gebruikt voor sierpoorten of spijlenpoorten, omdat het in verschillende vormen kan worden gesmeed. Het krijgt een speciale coating om roestvorming te voorkomen.
  • Aluminium: deze poorten zijn zeer licht en van zichzelf al bestand tegen roest en slijtage. Een coating is dus niet nodig. Aluminium kan echter niet gevormd worden, waardoor het niet voor sierpoorten gebruikt wordt.

Prijzen van metalen tuinpoorten

Een metalen tuinpoort kost u tussen de 100 en 2.000 euro. Net als bij een houten tuinpoort is de prijs mede afhankelijk van het model. Een tuindeur is het goedkoopst, namelijk zo’n 100 euro. Draaipoorten kosten u ongeveer 1.000 euro en een schuifpoort heeft u voor het dubbele van die prijs. Ook voor de specifieke prijs van een metalen tuinpoort is het noodzakelijk om enkele offertes aan te vragen. Ga hiervoor bijvoorbeeld naar een vergelijkingssite waar u in één keer meerdere offertes kunt opvragen.