Hekwerk – welke soorten zijn er?

Op zoek naar een specifiek soort hekwerk? Een hekwerk kan verschillende doelen hebben en daarom is er ook zoveel keuze. Het doel zal mede bepalen welk soort hekwerk gekozen gaat worden. Een hekwerk kan een gebied beveiligen, afbakenen maar kan ook zeker een mooie toevoeging zijn. De meest gekozen hekwerken zullen worden toegelicht. Verschillende hekwerk specialisten kunnen u helpen met het plaatsen van deze hekwerken.

Meest gekozen hekwerken

De volgende soorten zijn het meest bekend in Nederland. Ook voor uw doeleinde zit er een geschikt hek tussen:

  • Sierhekwerk
  • Spijlenhekwerk
  • Staafmat hekwerk
  • Gaashekwerk
  • Balustrade

Voor verdere informatie kunt u op het soort klikken. Hieronder zullen we kort samenvatten wat deze hekwerken inhouden en waar ze voor kunnen dienen.

SierhekwerkEen sierhekwerk om een grasveldje

Een sierhekwerk wordt vaak gebruikt voor de omheining van een tuin. Ook is het terug te zien bij omheining van speciale gebouwen en monumenten. Naast de functie van het omheinen/afbakenen is het ook zeker mooi om te zien. Sierhekwerk is in verschillende vormen en maten te krijgen, het staat zelfs bekend om zijn maatwerk. Stel daarom wensen op en laat het hekwerk naar wens maken. Ook is het onderhoudsvrij door de coating die tijdens de productie wordt toegevoegd.

Spijlenhekwerk

Een hekwerk dat bestaat uit verticale spijlen, dit is een hele stevige constructie en daarom werd het vaak bij bedrijven gebruikt. Maar een spijlenhekwerk heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld. De lagere modellen zien we steeds vaker terug bij de particuliere tuinen. De spijlen staan zo een 10 centimeter uit elkaar, hierdoor is het onmogelijk om tussendoor te klimmen. Waar ronde spijlen het meest gangbaar is, kunt u ook kiezen voor vierkante spijlen, deze zijn net nog een stuk steviger.

Staafmat hekwerk

Een staafmat hekwerk bestaat zoals de naam al zegt uit een mat. Deze mat bevat horizontale en verticale spijlen. Deze spijlen zijn echter een stuk kleiner dan die van een spijlenhekwerk. Deze matten kunnen bestaan uit enkelstaaf en dubbelstaaf. De gaten bij een enkelstaaf mat zijn groter en dit maakt het geheel minder stevig. Vaak word er daarom voor dubbelstaafmat hekwerk gekozen. Hierbij worden de matten tussen palen vast gezet en zo is het heel eenvoudig om het hekwerk te plaatsen. Op het moment dat dergelijke hekken in tuinen worden geplaatst, zien we vaak dat ze deze laten begroeien. Een goede oplossing om alsnog de privacy te behouden.

Gaashekwerk

Het nemen van gaashekwerk is een van de goedkoopste oplossing. Enkel zal het wel geschikt moeten zijn. Voor het omheinen van dieren of een tuin is het vaak voldoende. Gaashekwerk bestaat uit metaaldraden die in elkaar gevlochten of gelast zijn. Waarbij andere hekwerken massief zijn is gaashekwerk flexibel, dit komt niet ten goede van de beveiliging, daarvoor heeft het dan ook niet de voorkeur. Kies dan voor een steviger soort hekwerk, zoals dubbelstaafmat of spijlenhekwerk.

Balustrade

Een balustrade is een hekwerk om bijvoorbeeld een balkon, dakterras, balkonhekwerktrap of overloop. Hierbij is er keuze tussen veel verschillende materialen. De keuze van het materiaal en de afmetingen zullen grotendeels de prijs bepalen. Of er gekozen wordt voor een houten, kunststof of misschien wel glazen balustrade, zal afhangen van uw wensen. Een hekwerk op een balkon plaatsen moet nog wel voldoen aan diverse eisen. Informeer bij de hekwerk specialist voor uw specifieke geval of lees verder over de mogelijkheden en kosten van een balustrade!