Elegante uitstraling met houten hekwerk

Een houten hekwerk heeft een elegante en zachte uitstraling. Het is vooral geschikt voor het afbakenen van de voor- of achtertuin. Ook voor boerderijen en weilanden wordt vaak gekozen voor een houten hek. Een houten hekwerk is erg stevig en biedt voldoende bescherming voor uw tuin. Het voordeel van hout is dat het lang meegaat en dat het gemakkelijk te bewerken is. Er is een ruime keuze in stijlen, soorten hout en afwerkingen. Zo kunt u een houten hekwerk kopen dat past bij de stijl van uw huis. Is uw schutting aan vervanging toe of bent u geïnteresseerd in een houten hekwerk? In deze artikel leest u alles wat u moet weten over houten hekwerken.

Welke soorten houten hekwerken zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten houten hekwerken te verkrijgen. De variatie zit onder andere in de patronen van het hout. Zo is er bijvoorbeeld een kruishekwerk, een schaarhekwerk, een spijlenhekwerk of een rasterhekwerk te verkrijgen. Het patroon bepaalt de uitstraling en de stijl van het houten hekwerk. U kunt kiezen voor een klassiek patroon of juist voor een modern en speels patroon. Een ander onderscheid in de soorten houten hekwerken is of het een open of een gesloten hekwerk is. Met een open hekwerk heeft u wat minder privacy. U kunt het hek wel laten begroeien met klimplanten voor wat meer afscherming. Een gesloten hekwerk biedt volledige afscherming en kan vergeleken worden met een schutting.

Poorten in het houten hekwerk

Om een doorgang te creëren in een houten hekwerk, kunt u een poort plaatsen. U kunt kiezen uit drie verschillende poorten. Een looppoort is een kleine poort die alleen door voetgangers kan worden gebruikt. Een draaipoort biedt een veilige afsluiting van een terrein en kan met één of twee deuren worden geleverd. Een draaipoort kan erg breed zijn, waardoor ook auto’s door deze poort kunnen passeren. Een schuifpoort bestaat uit één of twee deuren die naar de zijkant openschuiven. Het voordeel is dat de poort aan de voor- en achterkant geen ruimte in beslag neemt. Een schuifpoort is daarom goed geschikt om auto’s achter te parkeren. Alledrie de poorten zijn in verschillende afmetingen en uitvoeringen te verkrijgen.

Prijzen van een houten hekwerk

Als u op zoek bent naar een houten hekwerk, wilt u natuurlijk ook graag weten wat u er voor moet betalen. De prijzen zijn vooral afhankelijk van het materiaal. Een regulier houten hekwerk wordt van geïmpregneerd hout gemaakt. Dit hout heeft als voordeel dat het erg goedkoop is en redelijk stevig is als het niet te veel te verduren krijgt. Als u graag een wat stevigere houtsoort wilt, zoals eiken, zult u rekening moeten houden met een hogere prijs. Een tuinhek van 100 bij 60 centimeter kost over het algemeen tussen de €10,- en €80,-. De prijzen van een tuindeur kunnen variëren van €20,- tot €100,-. Voor een draaipoort betaalt u tussen de €300,- en €3300,- en voor de duurste optie, een schuifpoort, bent u al snel €2200,- á €4500,- kwijt.