Hoe kiest u het juiste tuinhek?

Een tuinhek is een goede manier om uw tuin te omheinen en af te bakenen zonder dat het geheel een afgesloten indruk maakt. Omdat ze vaak laag zijn en gemaakt zijn van warm en uitnodigend materiaal, is het de ideale manier om uw tuin te beschermen. Een tuinhek is vaak gemaakt van ijzer, hout of composiet en ondanks de geringe hoogte, verkleint het de kans op inbraak. Het hek kan afgemaakt worden met een tuindeur. Er zijn veel verschillende soorten en maten tuinhekken, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Het is dus af en toe moeilijk kiezen.

Een houten tuinhek

De meest gebruikelijke keuze is een houten tuinhek. Hout is niet duur en geeft uw tuin een warme en vriendelijke uitstraling. Daarnaast kan het in elke gewenste kleur geverfd worden. Dit schilderwerk dient wel regelmatig bijgehouden te worden. Houten tuinhekken worden gemaakt van geïmpregneerd tuinhout. Dit wil zeggen dat het hout is behandeld met een zoutoplossing om schimmel en houtrot te voorkomen. Dit houdt het hek lange tijd mooi. Een houten tuinhek kost gemiddeld tussen de 10 en de 80 euro per 100 x 60 centimeter. Wilt u er een tuindeur van dezelfde afmetingen bij, dan kost dit u tussen de 20 en de 80 euro. U kunt het houten tuinhek zelf monteren, maar als u dit karwei liever uit handen geeft, dan kost dit u tussen de 15 en 20 euro per 10 meter hekwerk.

Het ijzeren tuinhek

Een ijzeren tuinhek kan gekozen worden in twee varianten: een spijlenhekwerk of een sierhekwerk. Een spijlenhekwerk is moderner van ontwerp en wordt vaker gebruikt als omheining voor publieke plekken. De ontwerpen zijn echter verbeterd de afgelopen tijd, waardoor spijlenhekwerken nu ook goed geschikt zijn als tuinhek. Een sierhek biedt eindeloze mogelijkheden. De ontwerpen zijn vaak wat klassieker dan die van het spijlenhekwerk en ze geven uw tuin een stijlvol uiterlijk. U kunt uw sierhek helemaal zelf ontwerpen. Het voordeel van een ijzeren tuinhek is dat het erg onderhoudsvrij en stevig is. Zorg er wel voor dat uw ijzeren tuinhek een coating heeft. IJzer is duurder dan hout. Voor een tuinhek bent u tussen de 45 en 100 euro kwijt, een tuindeur kost u zo’n 100 euro en montage zal 15 tot 20 euro kosten voor het hekwerk en 60 tot 125 euro voor de tuindeur.

Een composieten tuinhek

Composiet is een soort kunststof. Het kan in vloeibare vorm in allerlei verschillende maten gegoten worden, wat de mogelijkheden eindeloos maakt. Het is stevig en erg licht van gewicht. Een composieten tuinhek is een goed alternatief voor hout. In veel ontwerpen zit een houtnerf, waardoor het composiet het uiterlijk krijgt van een houten tuinhek. Ook de prijzen zijn vergelijkbaar met die van een houten tuinhek. Voor montage betaalt u evenveel en het hekwerk is zelfs iets goedkoper, namelijk tussen de 30 en de 60 euro per 100 x 60 centimeter. Een composieten tuinhek kost u wel iets meer, namelijk ongeveer 70 tot 100 euro.